Stamboomonderzoek

Dit stamboomonderzoek richt zicht zich met name op de familie van der Wurff afkomstig uit Utrecht en omgeving. De familie van der Wurff is ook te vinden in Zwijndrecht, Rotterdam en Leiden, maar waar beide takken bij elkaar komen is mij onduidelijk.

Stamboomonderzoek is leuk en leerzaam: de recente geschiedenis wordt tastbaarder, je beseft deel uit te maken van een familie van harde werkers, mannen en vrouwen. Ook krijg je respect voor en leef je mee met deze bijzondere families: Het vroegtijdig overlijden van kinderen, ouders of partner was meer regel dan uitzondering. Tijd voor rouw was er nauwelijks. Er moest snel opnieuw gehuwd worden om te kunnen overleven. De kans was groot dat bij jouw huwelijk je vader en/of moeder al niet meer leefden. Je trouwde met iemand die evenals jij uit een hoveniersfamilie kwam, want beiden moesten werken en de kinderen zodra zij “groot” waren trouwens ook.

Regel na regel wordt de familie aan de vergetelheid onttrokken. Had Jelis van der Wurff gedoopt op 26-11-1713 (Wittevrouwen – RK) ooit gedacht dat zijn naam, die van zijn vrouw en zijn kinderen na bijna 300 jaar weer genoemd zou worden? Een diep respect is op zijn plaats voor onze voorvaderen die ons gemaakt hebben tot wat wij nu zijn.

Het stamboomonderzoek stopt rond 1625. Daarvoor heb ik (nog) geen gegevens gevonden. Komt de familie van der Wurff oorspronkelijk uit Duitsland: Ebersheim, Rheinhessen, Hessen (Palatinate) en is men in de 17e eeuw in verband met het oorlogsgeweld via de Rijn naar Nederland – Utrecht gevlucht?

Is de naam van der Wurff een verbastering van het patroniem Wulff, net zoals Jansen of Dirksen? Wulff is een gangbare voornaam in de 17e eeuw, bijvoorbeeld ‘Wulff Ariss’. Het woord “wurf” zou betekenen: het gedeelte land waar een hovenier zijn spulletjes heeft staan. Dus het zelfde als het erf van een boer, of de werf van een scheepsbouwer.

Mocht u aanvullingen hebben of op- of aanmerkingen, laat mij dit dan svp weten via e-mail:

wurff(at)msn.com (svp ‘at’ vervangen door ‘@’-teken).

Ook ontvang ik graag oude foto’s of bidprentjes van familieleden, zodat ik deze op de website kan plaatsen om zo de familiegeschiedenis nog interessanter te maken.

Veel leesplezier en dank voor uw aandacht en belangstelling!

Laatste updates:

  • Foto’s toegevoegd (8-8-2016)
  • Bidprentjes toegevoegd (12-8-2016)